Eğer anne veya babanın sigortası aktifse sistem, öğrencilik bilgisini otomatik işliyor ve öğrenci anne ya da babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabiliyor. İşlem otomatik gerçekleşmezse Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak aktifleştirilmeli.
Contents
- 1 Üniversite öğrencisiyim sigortam yok ne yapmalıyım?
- 2 Öğrenci sigortası ne kadar?
- 3 Öğrenci sağlık sigortası nasıl yapılır?
- 4 Öğrenciye SGK borcu çıkar mı?
- 5 Çocuğun sigortası kimin üzerine?
- 6 Öğrenci sağlık sigortası Nedir?
- 7 18 yasina girdim sigortam bitti ne yapmalıyım?
- 8 Babamın sigortasından kaç yaşına kadar yararlanabilirim?
- 9 25 yaş üstü öğrenci sağlık sigortası nasıl yapılır?
- 10 Öğrenciler genel sağlık sigortası kapsamında mı?
- 11 SGK öğrenci Belgesi nereye verilir?
- 12 SGK prim borcu neden çıkar?
- 13 SGK borcu ne demek?
- 14 Sigorta prim borcu ödenmezse ne olur?
Üniversite öğrencisiyim sigortam yok ne yapmalıyım?
Bunun için öncelikle Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir testine girmesi gerekiyor. Ülkemizde sigortası olmayanlar GSS kapsamımda sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. GSS testine girmek için kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurulmalı.
Öğrenci sigortası ne kadar?
az (400,5 TL) gelir tespit edilen öğrencilerin, sağlık primini Sosyal Güvenlik Kurumu üstlenir. ➢ Gelir testi sonucunda aile bireyleri başına bürüt asgari ücretin üçte biri (400,5 TL) ile asgari ücret (1.201,5 TL) arasında gelir tespit edilen öğrenciler aylık 48,06 TL sağlık primi öder.
Öğrenci sağlık sigortası nasıl yapılır?
Bu işlemler SGK tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yapılmaktadır. * 18 yaş üstünde olan gençlerden anne veya babası genel sağlık sigortalısı olanlar lise öğrenimi için 20 yaş, üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam ederler.
Öğrenciye SGK borcu çıkar mı?
Merhaba, öğrenci olduğunuz dönemlere ilişkin GSS borcu adınıza çıkarılmaması gerekir. Öğrenci belgenizle birlikte size yakın SGK merkezine giderek yersiz tahakkuk ettirilen borçlarınızı sildirebilirsiniz. Her yıl bu öğrenci belgesini kuruma iletmeniz gerekmektedir.
Çocuğun sigortası kimin üzerine?
Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda şartları taşıyan anne ve babanın çocukları üzerinden GSS aktivasyonları yapılır. Birden fazla sigortalı çocuğu olan ana ve babanın ikisinin de aynı çocukları üzerinden sağlık yardımı almaları zorunlu değildir.
Öğrenci sağlık sigortası Nedir?
“Genel Sağlık Sigortası” kapsamındaki öğrenciler devlet hastanelerinden ücretsiz ve özel hastanelerden cüzi bir katılım payı ücreti ödeyerek faydalanabilirler. Hastane veya sağlık merkezlerinde tedavi gören öğrenciler Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine verilen “Sağlık Sigortası Kartı” sunarak muayene olabilirler.
18 yasina girdim sigortam bitti ne yapmalıyım?
Yukarıda belirtildiği şekilde, 18 yaşını doldurduğu için Kurumca re’sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilen ve prim borcu çıkarılan çocuk için, eğer öğrenimi devam ediyorsa ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurularak öğrenci belgesinin verilmesi gerekir.
Babamın sigortasından kaç yaşına kadar yararlanabilirim?
Gerek erkek, gerekse kız çocukları için malul olmaları halinde anne veya babaları üzerinden sağlıktan yararlanmaları konusunda herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Malullük halleri devam ettiği sürece sağlık yardımı alma hakları devam ediyor.
25 yaş üstü öğrenci sağlık sigortası nasıl yapılır?
25 YAŞ ÜSTÜ ÖĞRENCİLERE SİGORTA YAPILIR MI? Sigortası olmayan tüm vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında ele alınıyor. 25 yaş üstü öğrencilerin, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmesi için eğer sigortalı bir işte çalışmıyorlarsa bedava sağlık hizmet için gelir testine girmesi gerekiyor.
Öğrenciler genel sağlık sigortası kapsamında mı?
=> Üniversite okuyan öğrenciler ise 25 yaşını geçmemiş olması kaydıyla GSS prim borcu ödemez. => Üniversitede okuyan bir öğrenci 25 yaşını geçerse her ay 53 TL GSS prim borcu ödemesi gerekir.
SGK öğrenci Belgesi nereye verilir?
Ancak 18 yaşını dolduran çocukların anne veya babaları üzerinden bu şekilde sağlık yardımı alabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine öğrenci belgesi vermeleri, hatta her eğitim yılı başında tekrar öğrenci belgesi vererek bir nevi vize işlemi yaptırmaları gerekiyor.
SGK prim borcu neden çıkar?
GSS PRİM BORCU NEDEN ÇIKAR? Aylık gelirlerinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit ediliyor. Ancak çoğu kişi gelir testi yaptırmıyor. Gelir testi yaptırmayınca da her ay, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS primi hesabına borç yazılıyor.
SGK borcu ne demek?
MADDE 5 – (1) Borçlu işverenlerin kamuoyuna açıklanacak prim borcu; 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca ödenmesi gereken sigorta primini, emekli keseneklerini ve bunların karşılıklarını ifade eder.
Sigorta prim borcu ödenmezse ne olur?
Hatta GSS prim borcunun diğer SGK prim alacaklarından hiçbir farkı olmadığından, SGK isterse süresinde ödenmeyen GSS prim borcu için icra ve haciz yoluna dahi başvurabilir.