CMK m.110’a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
Contents
- 1 Kimler yurt dışına çıkamaz?
- 2 Yurt dışı çıkış yasağı ne kadar sürer?
- 3 Devlete borcu olan yurtdışına çıkabilir mi?
- 4 Yurt dışı çıkış yasağım kalktı mı?
- 5 18 yaşından küçükler yurt dışına çıkabilir mi?
- 6 Yurtdışına çıkmak için Korona Aşı zorunlu mu?
- 7 Yurt dışı çıkış yasağı olup olmadığı nasıl öğrenilir?
- 8 Mahkemesi devam eden yurt dışına çıkabilir mi?
- 9 Devlete olan borcu ödenmezse ne olur?
- 10 Icra borcu olan pasaport alabilir mi?
- 11 Türkiye’de banka borcu yurt dışına çıkar mı?
- 12 Infaz yurtdışına gidebilir mi?
- 13 Vatandaşın yurt dışına çıkışı hangi koşullarda sınırlandırılabilir?
Kimler yurt dışına çıkamaz?
Yurtdışı çıkış yasağı da bu şekilde şüpheli veya sanıklar hakkında uygulanan geçici bir tedbir kararıdır. Tutuklama sebeplerinin varlığı halinde adli kontrol ile serbest bırakılan şüpheli veya sanıkların kaçmasını önlemek amacıyla yurt dışı çıkış yasağı konularak bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Yurt dışı çıkış yasağı ne kadar sürer?
Yurt dışı’na çıkış yasağının kaldırılması için kanun koyucunun verdiği süre ise 7 gündür.
Devlete borcu olan yurtdışına çıkabilir mi?
Türkiye’de kazanç elde edip, beyanname verip vergi ödemesi gereken kişiler, bu vergileri ödemezlerse tutarı ne olursa olsun yurtdışına çıkabilirler. Çünkü, vergi borcunu ödemeyen kişinin borcunu ödesin diye seyahat özgürlüğünü kısıtlamak, bizim ülkemizde insan haklarına aykırıdır.
Yurt dışı çıkış yasağım kalktı mı?
Kendinize özel şifre ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra yurt dışına çıkış yasağınızın bulunup bulunmadığını yahut devam etmekte mi yoksa kaldırıldı mı öğrenmeniz mümkündür. Ancak e-Devlet sistemine düşmemiş olan yurt dışı çıkış yasakları için İl Emniyet Müdürlüğüne giderek bunu öğrenmek de mümkündür.
18 yaşından küçükler yurt dışına çıkabilir mi?
18 yaşından küçük kişilerin yurt dışına çıkabilmesi ve vize başvurusunda bulunabilmesi için, yasal vasileri tarafından noter aracılığı ile verilmiş izin yazısıdır. 18 yaşından küçük kişiler yasal vasilerinin her ikisi olmadan yurt dışına seyahat edebilmesi için noter onaylı tebliğ/muvafakatname almak zorundadırlar.
Yurtdışına çıkmak için Korona Aşı zorunlu mu?
Herhangi bir aşı gerekliliği bulunmamaktadır. Resmi vize kuralları geçerlidir.
Yurt dışı çıkış yasağı olup olmadığı nasıl öğrenilir?
Yurt dışına çıkış yasağı e-Devlet kapısı üzerinden online olarak sorgulanabilmektedir. Eğer e-Devlet şifrenizi henüz almamışsanız bir PTT şubesine giderek gerekli bilgileri alabilir ve online olarak yurt dışına çıkış yasağınızın olup olmadığını yahut kaldırıp kaldırılmadığını sorgulayabilirsiniz.
Mahkemesi devam eden yurt dışına çıkabilir mi?
Bu nedenle yurt dışına çıkış yasağı ancak cezai soruşturma veya kovuşturma kapsamında verilebilecek bir karardır. Ceza yargılaması sürecinin ilk kısmı olan soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının istemi ve Sulh Ceza Hâkiminin kararı ile şüpheli hakkında yurt dışına çıkma yasağı verilebilmektedir.
Devlete olan borcu ödenmezse ne olur?
TAKİPLİ VERGİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR? Takipli vergi borcu ödenmezse, ödenmeyen borç faizi ile tahsil edilebilmektedir. Bunun yanında haciz ve banka hesaplarınıza el koyulması gibi tehlikeler de bulunmaktadır.
Icra borcu olan pasaport alabilir mi?
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.
Türkiye’de banka borcu yurt dışına çıkar mı?
Kredi kartı ya da kredi borcunuz olması yurtdışına çıkışınız için bir engel teşkil etmez. Zira yurtdışına çıkış yasak kararları, bankaların istekleri doğrultusunda değil, savcılıkların istekleri doğrultusunda mahkemelerce verilir. Bankalar burada bunu talep dahi edemezler.
Infaz yurtdışına gidebilir mi?
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Vatandaşın yurt dışına çıkışı hangi koşullarda sınırlandırılabilir?
Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ülkenin ekonomik durumu, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması ve kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir.