8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Contents
- 1 Yurt içi satış nasıl yazılır TDK?
- 2 Yurtiçi ve yurtdışı nasıl yazilir?
- 3 Deniz altı nasıl yazılır?
- 4 Kara yolu nasıl yazılır?
- 5 TDK Atam nasıl yazılır?
- 6 Benim Annem Izmirlidir nasıl yazılır?
- 7 Yurt dışı ayrı mı yazılır bitişik mi?
- 8 Şehir dışı yurt dışı nasıl yazılır?
- 9 Kadın budu nasıl yazılır?
- 10 Çalı Kuşu nasıl yazılır?
- 11 Türk Lirası L büyük mü?
- 12 Kara yolu hava yolu nasıl yazılır?
- 13 Karayolu TDK ne demek?
- 14 Demir yolu nasıl yazılır TDK?
Yurt içi satış nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumundan bu sözcüğün doğru yazılışını öğrenmek mümkündür. Kelimelerin doğru yazılışları TDK sözlüklerinde bulunmaktadır. TDK’ya göre ise yurt içi kelimesinin doğru yazılışı ”yurt içi” şeklinde olmalıdır. Yurt içi kelimesi yazım yanlışı en sık yapılan kelimelerden birisidir.
Yurtiçi ve yurtdışı nasıl yazilir?
Yurt dışı kelimesi ve yurt içi kelimesi ayrı yazılarak kullanılması gereken kelimelerdir. Yurt dışı kelimesinde yurdun dış bölgesi belirtilmesi de ayrı yazımı olmasını desteklemektedir.
Deniz altı nasıl yazılır?
Bu kelime genellikle Deniz altı şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Denizaltı şeklinde olmalıdır.
Kara yolu nasıl yazılır?
“Kara yolu mu?” yoksa “Karayolu mu?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Karayolu şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Kara yolu şeklinde olmalıdır.
TDK Atam nasıl yazılır?
Atatürk’ü anarken kullanılan ‘Atam’ ifadesinde kesme işareti kullanılmaz. Atatürk özel isimdir ama varlığımızı ona borçlu hissederek onu atamız saydığımız için ‘atam’ derken Ata özel ismi değil bir cins isim olarak ata kelimesi kullanılmaktadır.
Benim Annem Izmirlidir nasıl yazılır?
İzmir bir özel addır ama TDK yazım kurallarına göre İzmirli kelimesi türemiş bir kelimedir. O yüzden birleşik yazılır; kesme işaretiyle ayrılmaz. Dil Derneği yazım kılavuzu da bu konuda hemfikirdir: ‘İzmirli’ birleşik yazılır.
Yurt dışı ayrı mı yazılır bitişik mi?
Yurt dışı TDK açıklaması ile ayrı yazılan bir sözcüktür. ‘Yurtdışı’ şeklinde olan birleşik yazım yanlış olup ‘yurt dışı’ şeklinde her iki sözcüğün de ayrı bir şekilde yazılan versiyonu kelimenin doğru yazımıdır.
Şehir dışı yurt dışı nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ‘yurt dışı’ olmaktadır.
Kadın budu nasıl yazılır?
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb. f. Oyun adları: beştaş, dokuztaş, üçtaş vb.
Çalı Kuşu nasıl yazılır?
“Çalı kuşu mu?” yoksa “Çalıkuşu mu?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Çalı kuşu şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Çalı kuşu şeklinde olmalıdır.
Türk Lirası L büyük mü?
(…) “UYARI: Para birimleri büyük harfle başlamaz: avro, dinar, dolar, lira, kuruş, liret vb.”
Kara yolu hava yolu nasıl yazılır?
Havayolu kelimesinin yanlış yazımında genellikle hava yolu şeklinde hata yapılmaktadır. Hava yolu kelimesinin en doğru şekilde yazımı ”havayolu” olarak karşımıza çıkıyor.
Karayolu TDK ne demek?
Karayolu, TDK sözlük anlamı olarak kentleri ya da kasabaları birbirine kara yolu ile bağlayan, üzerinden kara taşıtlarının geçtiği bir ana yoldur.
Demir yolu nasıl yazılır TDK?
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, demir yolu şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Sıklıkla kullanılan ‘demiryolu’ yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı ‘demir yolu’dur.